Categorieën
Archief

DURAK

Deze suspensethriller over een flatgebouw dat op instorten staat is een onbeschaamde aanklacht tegen de corruptie in Rusland.

Een bescheiden loodgieter in een provinciale stad ontdekt, tijdens een routineklusje,  dat een uitgeleefd flatgebouw enorme scheuren vertoont en op ieder moment in tweeën kan splijten. De gemeenteraadsleden hebben jarenlang het budget dat beschikbaar was voor reparatiewerkzaamheden in hun zak gestoken. De principiële loodgieter Dima wil de levens van al die mensen niet op zijn geweten hebben. Daarom besluit hij om de gemeentelijke instanties er midden in de nacht van te overtuigen het gebouw onmiddellijk te ontruimen en daarvoor moet hij het opulente verjaardagsfeestje van de burgemeester in een hotel verstoren.

Het immorele en corrupte bestuur van het hedendaagse Rusland duldt geen tegenspraak van de door Dima vertegenwoordigde  arbeidsklasse maar ook ondeling wordt er gemanipuleerd en de gemeenteraadsleden worden tegen elkaar  uitgespeeld.

Het tragische is dat Durak maar al te goed illustreert dat medelijden met de medemens, in een bikkelharde wereld, wel eens Dima’s grootste zwakheid zou kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *